Як косметологу почати навчати людей

2022-05-31
Як почати навчати людей косметологу

Кожен майстер рано чи пізно замислюється про те, що він може навчати людей. Коли вже є досвід та впевненість у собі, хочеться чогось більшого аніж просто проводити процедури. Але як косметологу почати навчати людей? Що потрібно для того, щоб створити свій косметологічний курс? Сьогодні ми відповімо на ці та інші актуальні запитання, які дозволять вам в перспективі навчати людей.

Чому це важливо?

Чи кожен косметолог повинен навчати інших майстрів? Звісно ж ні. Це передусім особистий вибір. Проте є низка переваг, які роблять перспективу створення власних косметологічних курсів дуже привабливою:

1. Покращення іміджу

Косметологи, що навчають інших людей, в очах потенційних та наявних клієнтів виглядають більш професійнішими аніж ті, хто цього не робить. Цьому є логічне пояснення. Навчати інших можна лише в тому випадку, якщо ти сам вже став професіоналом. Таким чином люди-вчителі апріорі сприймаються як більш компетентні.

2. Перспективи масштабування

Навчати можна майстрів з інших міст та країн, а також пропонувати найкращим співпрацю. Наприклад, роботу у власному салоні чи одному з філіалів. Коли виникне потреба розширення й найму людей, у вас буде готова база учні, з-поміж яких ви можете пропонувати співпрацю найкращим.

3. Збільшення рівня доходу

Згадайте скільки ви заплатили за навчання на косметолога, й порахуйте скільки вам знадобилося часу аби відшкодувати власні вкладення. Навчаючи людей косметолог однозначно виходить на новий рівень доходу, навіть якщо працює з учнями індивідуально.

4. Новий досвід

Навчати інших - це однозначно крутий і цікавий досвід заради якого варто спробувати. Недарма кажуть, що коли ми беремо, то наповнюємо руки, а як віддаємо - серце.

Навчати косметології чи ні завжди вирішувати вам. Але знайте, що в цьому однозначно є безліч переваг заради яких люди виходять із зони комфорту і починають ділитися своїм досвідом.

Чи кожен може стати вчителем?

Теоретично будь-який косметолог-естетист через певний проміжок часу, маючи хороший досвід може почати навчати людей. Проте, на практиці виявляється що лише досвіду та впевненості у собі недостатньо. Щоб почати навчати людей косметолог повинен щонайменше:

Бути хорошим вчителем

Викладання - важкий процес, що потребує терплячості та розуміння, а також вміння донести до людини те, що потрібно. Це значно важче, ніж провести клієнтці процедуру і дати рекомендації щодо подальшого догляду. Якщо ви не любите навчити, навряд чи у вас колись це вийде.

Давати користь

Люди звертаються до спеціаліста з досвідом роботи аби гарантовано уникнути його помилок, і навчитися за курс того що без майстра потребує значно більше часу. Здається зрозуміло, проте щоб давати користь потрібно бути щедрим на знання, а отже не боятися конкуренції.

Мати відповідний рівень досвіду

Замислитися про власні косметологічні курси варто щонайменше після 5-6 років або ж 10 000 практичних годин. Статистика каже що цього часу людині достатньо аби стати професіоналом у своїй сфері, а отже мати що запропонувати іншим.

Мати медичну освіту

В ідеалі косметолог у будь-якому разі, незалежно від того навчає когось чи ні, повинен мати медичну освіту. Вона дає комплексне розуміння роботи організму і кожного окремого органа, а також гарантує безпеку для клієнтів. Що стосується процесу навчання, то у косметологів з медичною освітою хороша теоретична та практична база, а отже спеціаліст може  навчити безліччі нюансів.

* Однією з основних причин відмови від проведення навчання є страх "наплодити конкурентів".  Доки ви над цим замислюєтеся у вашому місті інші косметологи навчають, роблять собі ім'я і підвищують рівень конкурентності у ніші. Кількість майстрів з кожним роком лише зростатиме, і завжди знайдуться люди які погоджуватимуться навчати новачків.

Як почати навчати людей косметологу

Що потрібно аби почати навчати людей?

Просто створити курс з масажу обличчя або ж проведення мезотерапії це 50% роботи. Інші 50% заключаються в тому щоб отримані знання мали для людини вагу. Окрім вашого досвіду є ще один важливий критерій навчання - сертифікація. По завершенню будь-якої навчальної програми людина хоче отримати сертифікат, що підтверджує її рівень знань.

На СНГ просторі більшість людей відкривають громадську організацію, від імені якої видають дипломи. Не вірите? Перевірте заради цікавості власні сертифікати: 90% з них видали від імені ГО або ж навіть і просто фізичної особи підприємця. Це не погано, але здебільшого подібні сертифікати не мають жодної цінності. Адже, їх видав просто Василь чи Тетяна. Якщо Василя знають у Києві, то відповідно і сертифікат з його підписом має якусь вагу. Проте варто лишень виїхати з Києва до Львову чи закордон як цінність сертифікату автоматично прагне до нуля.

Щоб видавати сертифікати, які матимуть реальну цінність потрібно:

A.    Співпрацювати з косметологічними міжнародними компаніями, які дозволяють видавати сертифікати від імені компанії.

B.    Відкривати офіційну освітню установу

Останній варіант реалізувати важко. Адже, освітні установи повинні щороку затверджувати навчальні плани, проходити перевірки на рівень якості освіти, відповідність навчальних приміщень гігієнічним, санітарним та пожежним нормам, проходити акредитацію та ще безліч інших процедур. Тому про нього ми не будемо писати.

* Якщо ви експерт міжнародного рівня, ви можете не співпрацювати з жодними компаніями для видачі сертифікатів.

Які компанії дають можливість видавати сертифікати?

Переважна більшість виробників професійної косметологічної продукції дають можливість косметологу стати їхнім представником. Оскільки така продукція здебільшого реалізується за принципом мережевого маркетингу, то кожен спеціаліст фактично стає партнером компанії. Якщо у своїй компанії ви маєте  індивідуальну знижку, значить швидше за все компанія мережева і ви можете стати її представником.

З якими компаніями можна співпрацювати?

1.    Dr.Nona

Ізраїльська компанія, заснована у 1994 році. Продукція офіційно сертифікована в Україні, Росії та Ізраїлі. По ціновій політиці бренд можна порівняти з Dr.Spiller.

2.    Rena Rosh

Ізраїльська компанія, продукція якої підтверджена ізраїльськими та міжнародними стандартами якості. В асортименті Rena Rosh є косметологічні професійні засоби та БАДи.

3.    Bella Donna

Італійська компанія-холдинг, що складається з близько 10 косметологічних брендів. Один з них Massena пропонує співпрацю масажистам та косметологам-естетистам. Також компанія пропонує хороші умови для співпраці майстрам з депіляції.

4.    Meder Beauty Sciense

Швейцарська компанія, що також дає можливість косметологу стати партнером бренду. В асортименті компанії є всі необхідні засоби для професійного та домашнього догляду.

Це не єдині компанії, з якими ви можете співпрацювати. Нині існує десятки косметологічних хороших компаній, що дають можливість косметологу заробляти на реалізації продукції різними способами. Навчання на основі продукції бренду, один зі способів її реалізувати через що більшість мережевих компаній надають таку можливість по досягненню певного рівня.

* Чи є не мережеві компанії, що надають можливість навчати від їх імені? Ми не знаємо. Швидше за все вони або непопулярні, або ж умови для співпраці не дуже хороші.

Як косметологу в Україні почати навчати людей?

Що ще потрібно аби навчати людей

Щоб проводити курси косметології вам також потрібно мати статус підприємця, передбачивши КВЕД Освітні послуги. Якщо ви вже ФОП, то у відділенні ЦНАПу вам допоможуть додати новий КВЕД.

Також вам необхідно розробити методологію майбутнього курсу. Традиційно вона складається з двох частин: теорія (30-40%) та практика (60-70%). За основу ви можете взяти ті матеріали, за якими колись навчалися і трансформувати їх відповідно до власного досвіду.

Ну і звісно ж бажання. Якщо ви хочете успішно реалізуватися як той, хто проводить навчальні курси для косметологів, вам потрібно мати неабияке бажання. Адже, це повноцінна окрема сфера діяльності, в яку необхідно вникати.

Коментарі

Повідомлення не знайдені

Написати відгук